BREZPLAČNI 5-dnevni spletni festival

IZ DIVJINE V LONEC
(in domačo lekarno)

Od ponedeljka, 18.marca, do petka, 22.marca 2024

S priznanimi slovenskimi strokovnjaki

trajnostnega NABIRALNIŠTVA


DOGODEK JE ŽE MIMO.

NABIRALNIŠTVO V PRAKSI

Vem, da te zanimajo divje rastline. 

 

Morda se z divjimi rastlinami šele spogleduješ, morda jih že kar nekaj poznaš, jih nabiraš in uporabljaš, morda si že pravi ekspert 🙂

 

Verjetno se že zavedaš, koliko koristi ti prinašajo za zdravje, za dobro počutje. Kakšno neverjetno vez z naravo ti prinašajo. 

 

A ne glede na to, kje na svoji poti nabiralništva si, sem prepričana, da se ti včasih kje zatakne.  

 

Vem, ker se nam vsem. 

Divje rastline in zelišča nam bodo najbolj koristila, če jih vključimo v svoj vsakdan.

 

A ni dovolj, da samo znamo in vemo.

 

Knjig, spletnih informacij, tečajev nabiralništva/zeliščarstva je na voljo dovolj  -ampak, ko je treba teorijo spraviti v prakso, se pogosto zatakne. 

“Nimam časa.” 

 

 

“Vsako leto si rečem, da letos pa res bom – potem pa čas kar odbrzi mimo. Kako bi bilo fino, ko bi me kdo spomnil, kdaj naj kaj naberem :)”

 

 

“Ne upam – ali je to res tista rastlina, ki nam jo je Katja pokazala na tečaju?”

 

 

“Prvi teden po delavnici sem še vsa navdušena, potem pa ne vem, nisem več sigurna in zopet nabiram samo znane stvari. “

 

 

“Nisem 100% ali je to res prava rastlina. Ali jo lahko zamenjam s katero podobno? Nimam prave samozavesti. “

 

 

“Kje naj nabiram, da bo ok?”

 

 

“Spoznam nekaj rastlin, se o njih naučim, spoznam nove in pozabim, kako je pri prejšnjih.”

 

 

“Divje rastline me zanimajo, ampak ker nimam “navade” ugotovim, da jih čisto premalo uporabljam. “

 

 

Se najdeš v zgornjih zapisih tudi ti?

 

Skupaj smo združile moči priznane strokovnjakinje s področja nabiralništva, da ti to pot…iz teorije v prakso OLAJŠAMO.

 

Ko samo pomislimo, koliko časa, koliko raziskovanja, koliko energije smo skupaj in vsaka posebej vložile v to, kar znamo in vemo in kako navdušene smo to znanje, nasvete in trike deliti med vas, nas kar oblijejo mravljinci. 

 

Tudi me se bomo vsekakor učile še vse življenje, a z gotovostjo lahko trdimo, da ti na tvoji nabiralniški poti lahko ponudimo BLIŽNJICO. 

Zato te vabimo na BREZPLAČNI spletni dogodek, kjer ti pokažemo, kako nabiralništvo živeti v praksi. Na dogodek smo povabile tudi druge izkušene nabiralce, ki bodo z nami z veseljem delili svoje izkušnje in znanja. 

 

Divje rastline nam bodo najbolj koristile, če jih vključimo v svoj vsakdan, če nabiralništvo postane del našega življenja.

 
DOGODEK JE ŽE MIMO.

Z vami bomo:

dr. Katja Rebolj

 

Nabiralka sem po poklicu že 9 let, po duši pa že celo življenje. Sem avtorica uspešnic Narava vedno zmaga in Zdravilni pleveli: rastline prihodnosti. Na mojih spletnih delavnicah spoznavamo sezonske divje rastline, uporabne plevele in užitne okrasne rastline. Sodelujem z vrhunskimi kuharji in inovativnimi posamezniki ter organiziram tematske delavnice v živo. Sem strokovna gostja v oddajah RTV in OK kuhinji, moja “najbolj slavna” referenca pa je nastop na Netflixu.

Spletna stran: https://katjarebolj.com

Andreja Papež Kristanc

 

Sem biologinja, ki z nabiralništvom živi že skoraj 20 let. Z možem Lukom, ki je biolog in zdravnik, sva konec leta 2015 ustanovila Zavod za uporabno botaniko Divji vrt. Namen zavoda je preučevanje in izobraževanje o uporabnosti naših divjih vrst rastlin v zdravilne, užitne in druge namene, ter spoznavanje botaničnih lepot Slovenije. Na te teme piševa knjige, izvajava tečaje, delavnice in predavanja. Zelo pomemben vidik, ki ga pri najinem delu ne smeva zanemariti, je tudi ohranjanje habitatov vseh teh vrst. Najbolj me zanima divja kulinarika, zadnje dve leti pa sem začela raziskovati tudi pletarstvo. Veselim se našega skupnega potovanja in izmenjave znanja!

Spletna stran: https://www.divjivrt.si/portal

Karmen Gajšek 

 

Sem mag. prof. geografije in sociologije, raziskovalka, nabiralka, zeliščarka. Po letih preučevanja ekosistemskih značilnosti okolij se ukvarjam z divjimi užitnimi, zdravilnimi in drugimi rastlinami, ki predstavljajo pomemben del naravne, kulturne dediščine in samooskrbe. Moja rodna gruda je Kozjansko, kjer živim in delujem pod imenom ”Kje so tiste rožice?”. Izvajam nabiralniške delavnice po Sloveniji in svetu, sem organizatorka Festivala divje hrane – FesDivjal, v nastajanju je tudi knjižno delo. Rastlinske zaklade, ki jih naberem ali vzgojim hranim v obliki dragocenih domače-divjih izdelkov (100% lokalno, divje, ekološko). 

Spletna stran: www.tisterozice.com

dr. Tina Mele

 

Ustanoviteljica spletne šole “zelene čarovnice”. Po izobrazbi veterinarka ter doktorica medicinskih znanosti, po duši pa velika ljubiteljica Narave. Tri leta je moj poklic izobraževanje o uporabi divjih rastlin, zelišč in drugih “plevelov” in moje poslanstvo, da čim več ljudi navdušim ter podučim o teh neizmernih zakladih, ki nam jih ponuja narava pred nosom. Ker nam narava ponuja toliko možnosti, kako nas lahko podpre 🙂 

Spletna stran: https://thegreenwitch.si/

Brezplačni spletni dogodek bo potekal od ponedeljka, 18.marca do petka, 22.marca.

Vsak dan se bomo od 10. do 11. ure družili preko ZOOM-a. Možen bo tudi ogled posnetka v zaprti FB skupini.

Na dogodku se nam bodo kot gostje pridružili še:

  • doc. dr. Luka Kristanc, dr. med., dipl. biol., spec. druž. med., direktor Zavoda Divji vrt, fito- in ekoterapevt

  • prof. dr. Samo Kreft, mag. farm, Sodobna fitoterapija, Lačna bučka

  • Lovro Vehovar, biolog, zeliščar, diplomirani permakulturni načrtovalec, Posestvo Korina

  • Monika Stojc, nabiralka, antropologinja, skavtinja, divjakinja, Polna cajna
  • Vita Matjac, certificirana zeliščarka, nabiralka, direktorica zavoda Floravita

Ne glede na to, ali si izkušena nabiralka/iskalka hrane ali šele začenjaš raziskovati svet divjih rastlin, smo prepričane, da je ta dogodek nekaj zate.

 

Po dogodku boš:

 

  • znala uporabiti pogoste divje rastline, ki nam rastejo v okolici in tako poskrbela za zdravje in dobro počutje na ENOSTAVEN in OKUSEN način;  
  • poznala prednosti in omejitve nabiranja divjih rastlin;
  • se počutila opolnomočeno, da lahko zase in za svojo družino poskrbiš na naraven način.

Dogodek bo potekal preko SPLETA – od ponedeljka, 18.marca do petka, 22.marca ob 10.uri (zoom v živo z možnostjo ogleda posnetkov še par dni po dogodku).

 

S sodelovanjem  v naši  zasebni skupini na Facebooku boš imela priložnost postavljati vprašanja, deliti svoje najdbe pri iskanju divje hrane in se povezati s skupnostjo podobno mislečih posameznikov.

 

Ta dogodek je zasnovan tako, da te spodbudi in opolnomoči, da izkoristiš obilje svojega lokalnega okolja in spremeniš tisto, kar lahko najdeš na preprostem sprehodu, v hranljive obroke in zdravila.

 

Nauči se uporabiti danosti narave na spoštljiv in trajnosten način na našem spletnem dogodku “Iz divjine v lonec in domačo lekarno.”

 

Pridruži se nam in naredi prvi (ali naslednji) korak v divjino, ko se podajamo na potovanje odkrivanja, povezovanja in spodbujanja trajnostnega nabiralništva. 

 
DOGODEK JE ŽE MIMO.

Želiš tudi ti BLIŽNJICO do ENOSTAVNE, UČINKOVITE in VARNE uporabe DIVJIH RASTLIN ?

Nabiralci.si 2024. Vse pravice pridržane.

Scroll to Top